دکتری در ایران

بالاترین مرتبه علمی و دانشگاهی در ایران مقطع دکتری است که پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد می‌باشد و با انجام رساله در ترم پایانی موفق به اخذ مدرک دکتری می‌شوید.

فهرست مطالب


تحصیل دکتری در ایران

دوره تخصصی دکتری در ایران به دو صورت برگزار می‌شود:

  1. دکتری آموزشی-پژوهشی محور
  2. دکتری پژوهش محور
  • دکتری آموزشی-پژوهشی محور

دوره‌ای که شامل برنامه واحدهای درسی و گذراندن پایان نامه است.

  • دکتری پژوهش محور

محوریت این دوره پژوهش است که منجر به ایجاد و خلق ایده‌ها و فناوری جدیدی می‌شود و در واقع به تولید، ثبت اختراع و ایده‌های نو می‌پردازد؛ همچنین شامل واحدهای درسی محدود و الزام به گذراندن پایان نامه می‌باشد.

 طبق آیین نامه آموزشی مقطع دکتری، تعداد واحدهای درسی دکتری آموزشی-پژوهشی محور 36 واحد است؛ 12-18 واحد آموزشی و 18 تا 24 واحد پژوهشی است. طبق آیین نامه و قوانین آموزشی، دانشجو موظف است تعداد واحدهای چارت آموزشی را بگذراند.

در دوره پژوهش محور 3-8 واحد درسی ارائه می‌شود و 28-33 واحد به رساله اختصاص دارد. در واقع مجموع واحدهای اصلی و پایان نامه 36 واحد است.

نحوه پذیرش دکتری در ایران

نحوه پذیرش در مقطع دکتری در ایران از طریق برگزاری آزمون سراسری است که توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت صورت می‌گیرد. کنکور دکتری وزارت بهداشت برای رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی می‌باشد. کنکور دکتری وزارت علوم نیز در هفت زیرگروه علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی، هنر، زبان‌های خارجه و دامپزشکی برگزار می‌شود.

همچنین وزارت علوم شرایطی، برای افرادی که استعداد درخشان و معدل‌های اول هستند، لحاظ می‌کند که به این شکل هم اقدام به پذیرش دانشجو می‌نمایند.

امتیاز نهایی داوطلب در آزمون دکتری شامل آیتم سوالات کتبی با تاثیر 50 درصد و رزومه پژوهشی و میزان تسلط شما در مصاحبه دکتری با تاثیر 50 درصد می‌باشد.

طول دوره دکتری

بر اساس مقررات وظیفه عمومی، سنوات تحصیلی مجاز در مقطع دکتری تخصصی ناپیوسته (Ph.D) حداکثر 6 سال می‌باشد.

مدت زمان تحصیل در دوره دکتری به طور معمول ۳.۵ تا ۵ سال است، البته می‌تواند تا 6 الی 7 سال نیز طول بکشد.

دروس پیش نیاز دوره دکتری

  • درس روش تحقیق، مقاله و رساله نویسی پیشرفته ۲ واحدی (نظری)
  • درس زبان تخصصی پیشرفته ۲ واحدی (نظری)

آزمون جامع دکتری

دانشجویان دوره دکتری بعد از گذراندن سه ترم آموزشی و در نیمسال چهارم موظف به گذراندن آزمون جامع هستند و این آزمون پیش نیاز و شرط ورود به مرحله پژوهشی یعنی نگارش رساله می‌باشد.

شیوه نامه آزمون جامع دکتری

آزمون جامع بصورت یکچارچه در دو مرحله کتبی و شفاهی برگزار می‌شود. برای آزمون کتبی 3 درس بصورت یکپارچه برای همه دانشجویان انتخاب می‌شود؛ سوالات توسط اساتید طراحی خواهد شد. آزمون شفاهی بعد از تاریخ آزمون کتبی در دانشگاهی که دانشجو تحصیل می‌کند، برگزار می‌شود. نحوه اعلام نتایج به صورت پذیرش یا عدم پذیرش اعلام می‌شود.

در نظر داشته باشید این آزمون نمره منفی ندارد و در معدل هیچ تاثیری نخواهد داشت. البته نکته مهم اینجاست که چنانچه دو مرتبه در آزمون رد شوید منجربه اخراج می‌شود. اگر دانشجویی نتواند نمره قبولی را تا زمان تعیین شده بدست آورد با امضا و تعهد نامه از تاریخ آزمون جامع تا شش ماه فرصت دارد تا نمره قبولی زبان را کسب کند؛ این مدرک زبان می‌تواند یکی از آزمون‌های مورد تایید دانشگاه مانند IELTS، TOFEL، TOLIMO، MSRT باشد. در غیر اینصورت ترم‌های بعد از آزمون جامع برای دانشجویای که در این مرحله هستند مرخصی رد خواهد شد.

رساله دکتری

بعد از قبولی در آزمون جامع مجاز هستید درس پایان نامه را اخذ کنید. در این مرحله فعالیت‌های پژوهشی شما آغاز می‌شود. در قدم اول باید پروپزال رساله دکتری را تهیه کنید و پس از آن جهت دریافت نمره فعالیت‌های علمی پژوهشی خود که در واقع نمره مقاله ISI می‌باشد، اقدام کنید.

ساختار آزمون دکتری

در کنکور دکتری فرآیند آزمون به این صورت است که زمان پاسخگویی شما بین دو دفترچه مجزا تقسیم می‌شود؛ دفترچه تخصصی و دفترچه عمومی. دفترچه تخصصی شامل مجموعه سوالات دروس تخصصی رشته شما است که انتخاب نمودید و دفترچه عمومی شامل سوالات استعداد تحصیلی و زبان عمومی می‌باشد که از اهمیت بالایی برخوردار هستند. مجموعه نوگام با مدیریت استاد عرفانیان با تکیه بر تجربه چندین ساله خود و با همراهی اساتید حرفه‌ای و دانشجویان برتر کنکور دکتری در زمینه خدمات دروس عمومی کنکور دکتری پیشرو است و خدمات کامل و باکیفیتی ارائه می‌کند.

در کارنامه کنکور دکتری برای سوالات سه مجموعه درصد صادر می‌شود:

نکات طلایی زبان و استعداد تحصیلی

  1. اگر به دنبال کسب رتبه برتر هستید از اهمیت دروس عمومی غافل نشوید؛ تلاش کنید تا تمامی دروس را با حداکثر امتیاز ممکن پاسخ دهید.
  2. رقابت اصلی روی دروس عمومی خواهد بود و افرادیکه برای پاسخگویی به این سوالات آمادگی لازم را دارند، میزان موفقیت خود را افزایش می‌دهند.
  3. در صورتیکه میانگین پاسخگویی شما به بخش عمومی نسبت به رقبا پایین باشد، شانس قبولی شما را کاهش می‌دهد. البته عکس این مطلب نیز صدق می‌کند، یعنی اگر میزان پاسخگویی شما به این بخش از سوالات بالا باشد، میزان موفقیت شما افزایش می‌یابد. بنابراین تلاش کنید نحوه پاسخگویی به سوالات عمومی و تخصصی را به گونه‌ای مدیریت کنید تا بتوانید نمره مطلوبی در آزمون کتبی بدست آورید.

رشته‌های پرطرفدار در مقطع دکتری

کنکور دکتری روانشناسی در گرایش‌های روانشناسی بالینی، عمومی، سلامت، صنعتی سازمانی، تربیتی و کودکان استثنایی برگزار می‌شود.

مجموعه مدیریت در مقطع دکتری شامل گرایش‌های مدیریت بازرگانی و راهبردی، مدیریت دولتی، مدیریت صنعتی، مدیریت رسانه و اطلاعات، مدیریت فناوری اطلاعات، کارآفرینی، تکنولوژی و آینده پژوهی می‌باشد.

  • حقوق

دکتری حقوق شامل 5 گرایش می‌باشد که حوزه فعالیت هر کدام از این رشته‌ها با دیگری متفاوت است. گرایش‌های رشته حقوق شامل: حقوق خصوصی، حقوق عمومی، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق بین الملل عمومی و حقوق نفت و گاز است.

  • علوم کامپیوتر

بیشتر از 50 درصد فارغ التحصیلان این رشته حداقل یک پیشنهاد کاری دریافت می‌کنند. افرادیکه در شاخه‌های نرم‌افزار‌های سیستمی تخصص دارند شانس بیشتری برای ورود به بازار کار دارند.

  • حسابداری

فارغ التحصیلان این رشته می‌توانند به فعالیت در بخش‌های دولتی و خصوصی فکر کنند.

  • مهندسی برق

این رشته از نظر بازار کار یکی دیگر از رشته‌های پرتقاضا می‌باشد.

تغییر رشته در دوره دکتری

تغییر رشته در زمان ثبت نام دکتری، می‌تواند دلایل مختلفی از سوی متقاضیان داشته باشد. مواردی مانند: کاهش ظرفیت رشته ارشد داوطلب در آزمون دکتری، علاقه شخصی فرد به رشته جدید، انگیزه و کسب موقعیت اجتماعی بهتر، سهولت در شرایط پذیرش و … . این‌ موارد می‌توانند دلایلی باشند که فرد به تغییر رشته در مقطع دکتری فکر کند.

همچنین با توجه به بررسی‌های انجام شده به این نتیجه دست یافتیم که علایق شخصی فرد و موقعیت شغلی بیشتر در بین دانشجویان مقطع کارشناسی و ارشد مشاهده می‌شود؛ در واقع وارد یک مرحله آزمون و خطا می‌شوند و براساس علایق شخصی ممکن است دست به اشتباه بزنند. اما افرادیکه در مرحله دکتری تمایل به تحصیل دارند تا حد ممکن سعی می‌کنند هوشمندانه انتخاب کنند و برای دستیابی و انتخاب رشته تحصیلی با توجه به زمینه کاری، بازار کار آینده و کسب درجات مدیریتی تصمیم به تغییر رشته بگیرند.

زمانیکه صحبت از ادامه تحصیل در مقطع دکتری می‌شود، دانشجویان باید به بازار کار رشته انتخابی توجه کنند و با دقت بیشتری به ادامه تحصیل در این مقطع فکر کنند. برخی از رشته‌ها دارای آینده شغلی بسیار خوبی هستند، در صورتیکه ادامه تحصیل در برخی رشته‌ها ارزش چندانی ندارد.

اگر دانشجویان متناسب با علایق و هدف خود رشته‌ای را انتخاب کنند، بیشتر موفق می‌شوند و چنانچه تصور می‌کنند در رشته‌ای غیر از رشته خودشان آینده کاری بهتری دارند بهتر است به فکر تغییر رشته باشند. ولی توصیه می‌شود قبل از اقدام به این عمل حتما از مشاورین و افرادی که رتبه‌های برتر دانشگاه‌های معتبر هستند، راهنمایی لازم را دریافت کنند. همچنین در مورد بازار کار رشته خود تحقیق کنند و در صورتیکه شرایط تحصیل و آینده شغلی مطلوبی را دیدند، رشته و گرایش خود را به تناسب همان وضعیت تغییر دهند.

سوالات متداول:

نحوه پذیرش در مقطع دکتری در ایران از طریق برگزاری آزمون سراسری است که توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت صورت می‌گیرد. کنکور دکتری وزارت بهداشت برای رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی می‌باشد. کنکور دکتری وزارت علوم نیز در هفت زیرگروه علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی، هنر، زبان‌های خارجه و دامپزشکی برگزار می‌شود.

همچنین وزارت علوم شرایطی، برای افرادی که استعداد درخشان و معدل‌های اول هستند، لحاظ می‌کند که به این شکل هم اقدام به پذیرش دانشجو می‌نمایند.

دانشجویان دوره دکتری بعد از گذراندن سه ترم آموزشی و در نیمسال چهارم موظف به گذراندن آزمون جامع هستند و این آزمون پیش نیاز و شرط ورود به مرحله پژوهشی یعنی نگارش رساله می‌باشد.

بر اساس مقررات وظیفه عمومی، سنوات تحصیلی مجاز در مقطع دکتری تخصصی ناپیوسته (Ph.D) حداکثر 6 سال می‌باشد.

مدت زمان تحصیل در دوره دکتری به  طور معمول ۳.۵ تا ۵ سال است، البته می‌تواند تا 6 الی 7 سال نیز طول بکشد.

© تمام حقوق برای nogamcenter محفوظ است

طراحی و توسعه توسط websazmaster.ir