حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه

حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه ، از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در موفقیت داوطلبان و شرکت‌کنندگان در کنکور کارشناسی ارشد و آزمون دکتری می‌باشد. درواقع داوطلبان با افزایش کیفیت مطالعه می‌توانند بالاترین بهره‌برداری را از زمان مطالعه برای آزمون خود نمایند. جالب است بدانید که در بررسی عملکرد دو داوطلب با استعداد هم‌سطح، ساعت مطالعه مشابه و حجم مطالعه مشابه و در عین حال نتایج متفاوت، اهمیت افزایش کیفیت مطالعه به راحتی مشخص می‌شود. بنابراین متقاضیانی که قصد دارند در کنکور کارشناسی ارشد و یا آزمون دکتری شرکت کنند، باید در کنار مطالعه برای این آزمون و برنامه‌ریزی برای آن، از تکنیک‌های حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه نیز مطلع گردند تا در نهایت در مدت زمانی که برای مطالعه صرف می‌کنند، بهترین عملکرد را داشته باشند.

راهکارهای حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه چیست؟

شاید بسیاری از داوطلبانی که یک آزمون مهم را پیش‌رو دارند، از اهمیت افزایش کیفیت مطالعه مطلع هستند اما نمی دانند چگونه باید در ساعاتی که برای مطالعه اختصاص می‌دهند، کیفیت مطالعه خود را نیز بالا ببرند. از همین‌رو تصمیم گرفتیم در ادامه این مقاله از سایت نوگام، به تکنیک‌های موثر در زمینه حفظ انگیزه برای درس خواندن و افزایش کیفیت مطالعه بپردازیم.

تلاش برای حفظ انگیزه جهت درس‌خواندن و کسب موفقیت

شما باید به عنوان داوطلب کنکور کارشناسی‌ارشد و یا آزمون دکتری، سعی کنید همواره انگیزه خود را برای درس‌خواندن حفظ کنید. در واقع با حفظ انگیزه، کیفیت مطالعه شما نیز بیشتر خواهد شد.

اغلب افرادی که قدم در مسیر برنامه‌ریزی برای شرکت در آزمون مهمی که پیش‌رو دارند، می‌گذارند، از انگیزه ابتدایی برخودار هستند. اما آمادگی برای شرکت‌کردن در آزمون‌های سازمان سنجش، در یک فرآیند بلندمدت اتفاق می‌افتد. بسیاری از داوطلبان در بازه‌های زمانی مختلف، انگیزه خود را برای درس خواندن از دست می‌دهند، اما آنچه که اهمیت دارد، پذیرش احساسات و مدیریت کردن آن‌ها می‌باشد.

به عبارتی بهتر، همه داوطلبان ممکن است گاهی انگیزه کافی برای درس خواندن نداشته باشند، اما کسانی که بتوانند به سلامت از این دوره‌های بی انگیزگی عبور کنند، موفق می‌شوند.

حفظ انگیززه و افزایش کیفیت مطالعه - نوگام

کاهش استرس

یکی از مهم‌ترین عواملی که منجر به کاهش کیفیت مطالعه داوطلبان می‌شود، استرس است. سطح پایین استرس تا حدی که یک حالت انگیزشی را در داوطلب ایجاد کند و او را به سمت درس خواندن حرکت دهد، مفید و کارآمد است.

اما در صورتی که استرس داوطلب بیش از اندازه باشد، عملکرد او را مختل می‌کند، به طوری که حتی ممکن است ساعت‌های زیادی را برای مطالعه اختصاص دهد اما بازدهی مطلوبی نداشته باشد.

برای کاهش استرس جهت حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه، راهکارهای بسیاری از جمله تنطیم خواب، مدیریت روابط، ورزش کردن به صورت منظم، درس خواندن با دوستان، برنامه ریزی کردن، مرتب کردن اتاق و میز و … وجود دارد.

اجتناب از وسواس مطالعاتی

وسواس مطالعاتی از اصلی‌ترین علت‌های کاهش کیفیت مطالعه است. افرادی که سابقه وسواس فکری دارند، به احتمال زیادی در دوران آمادگی برای یک آزمون مهم، دچار وسواس مطالعاتی می‌شوند.

داوطلبانی که دچار وسواس مطالعاتی هستند، دائما در متوجه شدن یک مطلب تردید دارند. به همین دلیل برای از بین بردن این تردید چندین بار یک مطلب را مطالعه می‌کنند. گرفتار شدن در یک سیکل تکراری، منجر به مطالعه بی‌کیفیت می‌شود.

برای رهایی از وسواس مطالعاتی جهت حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه توصیه می‌کنیم که ذهن خود را از افکار مزاحم خالی کنید و مطابق با یک برنامه‌ریزی پیش بروید. به طوری که در هر ساعت بدانید باید چه عملکردی داشته باشید، چه مباحثی را بخوانید و چه سوالاتی را حل کنید.

توصیه می‌کنیم در زمینه رفع وسواس مطالعاتی حتما از نظرات مشاوران متخصص بهره‌مند شوید تا بتوانید متناسب با ساعاتی که برای مطالعه اختصاص می‌دهید، بازدهی نیز دریافت کنید.

افزایش تمرکز هنگام مطالعه

افزایش تمرکز در زمان مطالعه در واقع عبارتی مترادف با افزایش کیفیت مطالعه است. در صورتی که داوطلبان بتوانند با دور کردن عوامل مزاحم، تمرکز خود را در هنگام مطالعه بالا ببرند، کیفیت مطالعه آن‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند.

عوامل مزاحمی که مانع تمرکز در هنگام مطالعه می‌شود، در دو گروه عوامل درونی و عوامل بیرونی تقسیم می‌شوند. عوامل درونی شامل اضطراب، افسردگی، گفتگوی ذهنی، خیال پردازی، فکر کردن زیاد به گذشته و آینده است. داوطلبان باید این عوامل درونی را شناسایی و به تدریج آن‌ها را رفع کنند. همین موضوع منجر به حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه آن‌ها خواهد شد.

از عوامل بیرونی که مانع تمرکز در هنگام مطالعه می‌شود، عدم نور کافی در اتاق مطالعه، کمبود اکسیژن، سر و صدا، ضعف بینایی، گرسنگی و … است که به راحتی قابل رفع هستند.

حفظ انگیززه و افزایش کیفیت مطالعه - نوگام

برنامه‌ریزی موثر در حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه

عدم برنامه ریزی برای مطالعه جهت شرکت در یک آزمون اعم از کنکور کارشناسی ارشد و یا آزمون دکتری، خود نوعی سردرگمی را برای داوطلب به همراه دارد که نتیجه آن از دست دادن انگیزه و یا کاهش کیفیت مطالعه است.

بهترین راهکار برای حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه، برنامه ریزی می‌باشد. در واقع شما با برنامه ریزی بدون افراط و تقریط و همراه با نگاهی همه جانبه، زمان خود را برای مطالعه سرفصل‌هایی که باید مطالعه کنید، اختصاص می‌دهید.

برنامه‌ ریزی برای موفقیت در یک آزمون، ضمن اینکه منجر به هدفمند کردن مطالعه شما می‌شود، در افزایش کیفیت مطالعه شما نیز تاثیر مهمی دارد. چراکه ذهن شما آرام است و می‌دانید که اگر مطابق با برنامه پیش بروید، بر اساس برنامه ریزی کوتاه مدت و بلندمدت خود موفق به مطالعه تمامی سرفصل‌های امتحانی خواهید شد.

علاوه بر این برنامه ریزی در کاهش استرس برای شرکت در آزمون و همینطور کاهش وسواس مطالعاتی نیز بسیار تاثیرگذار است. توصیه می‌کنیم برای اینکه مطابق با یک برنامه ریزی اصولی مطالعه کنید، حتما در این زمینه از مشاوران باتجربه راهنمایی دریافت کنید. برنامه‌ریزی همانند یک نقشه راه است و در صورتی منجر به موفقیت شما و رسیدن به هدف می‌شود که اصولی و بر اساس شرایط و ویژگی‌های شخصیتی شما طراحی شده باشد.

افزایش علاقه به موضوع دروس

حتما برای شما هم پیش آمده است که دروسی که به آن‌ها علاقه‌مند هستید را با انگیزه و کیفیت بیشتری مطالعه می‌کنید. در واقع عنصر علاقه‌مندی از عامل‌های مهم حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه است.

اغلب افراد یک یا چند درسی را که به آن علاقه‌مند هستند، با کیفیت بیشتری مطالعه می‌کنند و آسان‌تر نیز یاد می‌گیرند. بنابراین اینطور می‎‌توان گفت که از راهکارهای بسیار موثر در زمینه افزایش کیفیت مطالعه این است که داوطلبان در هنگام مطالعه به ابعاد گسترده‌تری از دانش مربوطه و چالش‌هایی که دارد، فکر کنند تا ضمن ایجاد علاقه‌مندی به موضوع، کیفیت مطالعه خود را نیز افزایش دهند.

تعیین هدف موثر در حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه

در صورتی که شما از اهداف خود آگاه باشید، بدون حواس پرتی و با تمرکز بالایی مطالعه خواهید کرد. پیش از شروع مطالعه، هدف خود را تعیین کنید. هدف شما از مطالعه در این ساعت و یا در این هفته چیست. به عنوان مثال اگر در ساعتی در حال مطالعه فیزیک هستید، هدفتان در یک مبحث این است که در نهایت بدانید افزایش فاصله کانونی چه تغییراتی را در تصویر ایجاد می‌کند.

وقتی تمام حواس خود را بر این هدف متمرکز کنید، تلاش می‌کنید به پاسخ این سوال برسید. درواقع با اینکار به ذهن خود یک برنامه می‌دهید. ذهن مشتاق و جستجوگر در تمامی لحظه‌هایی که به مطالعه اختصاص داده‌اید، به دنبال پاسخ است و این هدفمندی ذهن، کیفیت مطالعه را افزایش می‌دهد. بنابراین هدف‌دار بودن ذهن در هنگام مطالعه خیلی مهم است.

مطالعه موضوعات مختلف

از دیگر راهکارهای حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه، این است که شما در طول یک روز مباحث مختلفی را مطالعه کنید. مطالعه کردن مداوم یک موضوع پس از چندین سال، منجر به کاهش تمرکز و بی‌علاقگی می‌شود.

مطالعه هر مبحث به صورت معنی‌دار و در ارتباط با مطالب از قبل آموخته شده

اگر در حال مطالعه مبحث جدیدی هستید، برای حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه سعی کنید ابتدا پیش نیاز و یا هم نیازهای آن را بررسی کنید و آن را به مطالب مطالعه شده قبلی، ارتباط دهید.

اینگونه شما قادر خواهید بود مطالب جدید را نیز درک کنید و آن را در ذهن خود ماندگار کنید. در واقع وقتی در حال تلاش برای یادگیری مباحث جدید هستید و می‌خواهید آن را با مطالب قبلی ارتباط دهید، کیفیت مطالعه شما نیز افزایش پیدا می‌کند.

سخن پایانی

در پایان این موضوع را یادآور می‌شویم که افزایش ساعت مطالعه در کنار افزایش کیفیت مطالعه، می‌تواند منجر به موفقیت داوطلبان شود. این دو مکمل یکدیگر هستند و هر یک به تنهایی کافی نمی‌باشند و کسب آمادگی جهت موفقیت در هر یک از آزمون‌های کارشناسی ارشد، به این دو مولفه در کنار یکدیگر وابسته است.

نوگام از مراکز آموزشی فعال در زمینه کنکور کارشناسی ارشد رشته مدیریت کسب ‌و کار (MBA) و دروس عمومی کنکور دکتری (استعداد تحصیلی و زبان عمومی) و دروس تخصصی کنکور دکتری رشته‌های روانشناسی، مدیریت و حقوق می باشد.

در صورتی که در هر یک از زمینه‌های نامبرده به راهنمایی و مشاوره تخصصی نیاز دارید، می‌توانید از مشاوره مشاوران رتبه برتر مجموعه در آزمون های کارشناسی ارشد و دکتری سال‌های گذشته و همینطور دوره‌ها و خدماتی که در این زمینه ارائه می‌شود، بهره‌مند شوید. دریافت مشاوره از کارشناسان نوگام می‌تواند به شما کمک کند تا بتوانید از راهکارهای مناسب در این زمینه جهت حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه خود استفاده کنید.

سوالات متداول

برای کاهش استرس جهت حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه، راهکارهای بسیاری از جمله تنطیم خواب، مدیریت روابط، ورزش کردن به صورت منظم، درس خواندن با دوستان، برنامه ریزی کردن، مرتب کردن اتاق و میز و … وجود دارد.

پیش از شروع مطالعه، هدف خود را تعیین کنید. هدف شما از مطالعه در این ساعت و یا در این هفته چیست. به عنوان مثال اگر در ساعتی در حال مطالعه فیزیک هستید، هدفتان در یک مبحث این است که در نهایت بدانید افزایش فاصله کانونی چه تغییراتی را در تصویر ایجاد می‌کند.

برای رهایی از وسواس مطالعاتی جهت حفظ انگیزه و افزایش کیفیت مطالعه توصیه می‌کنیم که ذهن خود را از افکار مزاحم خالی کنید و مطابق با یک برنامه‌ریزی پیش بروید. به طوری که در هر ساعت بدانید باید چه عملکردی داشته باشید، چه مباحثی را بخوانید و چه سوالاتی را حل کنید.