گرایش‌های MBA – سیستم‌های اطلاعاتی

حوزه سیستم‌های اطلاعاتی به طور مداوم در حال رشد است و توسعه مداوم آن منجر به ایجاد گزینه‌های شغلی مختلفی برای کسانی که علاقه‌مند به دنبال کردن شغل‌های مرتبط با فناوری هستند، شده است. اما سوالی که برای اغلب علاقه‌مندان به رشته MBA وجود دارد، این است که چه تفاوتی میان گرایش سیستم‌های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات وجود دارد. در پاسخ باید بگوییم که گرایش سیستم‌های اطلاعاتی رشته MBA در مدیریت استراتژیک فناوری اطلاعات در دوره کارشناسی ارشد ارائه می‌شود که هدف از آن نیز گسترش و ارتقای ظرفیت مدیران و تکنسین‌ها در جهت بهبود کیفیت پروژه‌ها، فرآیندها و محصولات در توسعه و پیاده‌سازی سیستم‌ها می‌باشد. البته این گرایش با هدف توسعه تفکر انتقادی و توانایی میانجی‌گری بین فناوری و محیط کسب و کار سازمان‌ها نیز ایجاد شده است. در ادامه قصد داریم به جزئیات بیشتری از سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA بپردازیم.

سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA چیست؟

گرایش سیستم‌های اطلاعاتی رشته MBA از گرایش‌های مهم رشته مدیریت کسب و کار به شمار می‌رود. البته برخی این گرایش را تحت عنوان فناوری اطلاعات نیز می‌شناسند چراکه به نوعی با پیشرفت دانش فناوری گره خورده است.

موضوع غیرقابل کتمان این است که به طور کلی دانش مدیریت همواره در زمینه هدایت و پیشرفت سازمان‌ها موثر بوده است. با پیشرفت در حوزه فناوری اطلاعات، در سازمان‌ها نیز به مدیرانی که به این حوزه و کاربردهای آن آشنایی داشته باشند، نیاز است.

مدیرانی که ضمن آگاهی از نحوه مدیریت سازمان و کسب و کار، توانایی ایجاد تغییرات در حوزه فناوری اطلاعات در سازمان را نیز داشته باشند. حوزه مدیریت فناوری اطلاعات و سیستم‌های اطلاعاتی از دانش‌های جدید و مهم ایجاد شده در این حوزه است.

گرایش سیستم‌های اطلاعاتی در واقع شامل جمع‌آوری، خلاصه، تحلیل و نتیجه‌گیری بر اساس اطلاعات و داده‎‌های در دسترس است. البته طراحی روش مناسب برای این موارد نیز بر عهده فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌باشد.

دانشجویان سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA می‌آموزند که چگونه اطلاعات را جمع‌آوری و سپس تحلیل کنند؛ این موضوع در زمینه بازاریابی از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع فارغ‌التحصیلان این رشته به دلیل برخورداری از مهارت نتیجه‌گیری منطقی، دید خوب و دقیقی از موضوعات مورد مطالعه‌شان دارند و می‌توانند متناسب با آن‌ها برای توسعه و یا تغییر کسب و کاری برنامه‌ریزی کنند.

گرایش‌های MBA – سیستم‌های اطلاعاتی - نوگام

گرایش سیستم‌های اطلاعاتی یا فناوری اطلاعات

فناوری اطلاعات شامل مطالعه، طراحی، اجرا، پشتیبانی و یا مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی مبتنی بر رایانه می‌باشد. هدف از گرایش فناوری اطلاعات حفظ سخت افزار، نرم افزار، پایگاه داده و شبکه‌های سیستم می‌باشد و هدف نهایی آن نیز برقراری هدفمند با کاربران برای دستیابی به بهترین عملکرد است. فارغ‌التحصیلان در گرایش فناوری اطلاعات، در واقع دارای نوعی تفکر انتقادی و خلاقانه برای حل مشکلات در بستر فناوری اطلاعات هستند و تعداد زیادی از رشته‌ها از جمله نرم افزار رایانه، امنیت سایبری و داده‌ها و مدیریت پروژه را پوشش می‌دهند.

این در حالی است که گرایش سیستم‌های اطلاعاتی در واقع مدیریت کل مجموعه‌ای اطلاعات را در بر دارد و شامل اجزای فناوری، افراد و فرآیندها نیز می‌شود. دوره‌های درسی دانشجویان گرایش سیستم‌های اطلاعاتی از دروس برنامه‌نویسی تا ارتباطات را شامل می‌شود؛ به همین دلیل فارغ‌التحصیلان این گرایش به توانایی لازم در هر دو زمینه برنامه‌ریزی فناوری و مدیریت کسب و کار می‌رسند و با نحوه پیاده‌‎سازی آن در پشتیبانی داخلی شرکت‌ها و سازمان‌ها آشنا می‌شوند.

سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA با سیستم‌های مبتنی بر رایانه سر و کار دارد. فناوری اطلاعات در واقع زیرمجموعه ای از سیستم‌های اطلاعاتی است. این گرایش به عنوان یک پل ارتباطی بین فناوری و مردم کارایی دارد.

هدف سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA

گرایش سیستم‌های اطلاعاتی تحولی را در شیوه ارتباط و تعامل مصرف‌کنندگان و کسب و کارها ایجاد کرده است. برای مصرف کنندگان، خرده فروشی آنلاین تبدیل به یک منبع توزیع کننده طیف گسترده‌ای از محصولات و خدمات شده است. این کار با جابه‌جایی‌های گسترده از تجارت الکترونیک و وب و هم اکنون نیز به رسانه‌های اجتماعی تبدیل شده است. در واقع تکنولوژی عادت مصرف‌کنندگان و محیط کار را به طور کلی تغییر داده است.

حالا موفقیت در قرن بیست و یکم، نیازمند این است که مدیران و تحلیلگران کسب و کار از فناوری‌های موجود در بازار مطلع باشند و بدانند که چگونه باید از این فناوری‌ها در رقابت با دیگران بهره‌مند شوند. به نوعی درک رابطه میان فناوری اطلاعات با استراتژی‌های تجاری، سازمان‌ها و مشتریان ضرورت دارد.

گرایش‌های MBA – سیستم‌های اطلاعاتی - نوگام

برنامه درسی سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA

در این قسمت به دروس سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA پرداخته‌ایم: 

دروس مشترک کلیه گرایش‌ها

  • اخلاق و احکام کسب و کار
  • اصول اقتصاد
  • حسابداری برای مدیران
  • مدیریت استراتژی
  • مدیریت بازاریابی
  • مدیریت عملیات
  • مدیریت منابع انسانی
  • رفتار سازمانی
  • مدیریت مالی بنگاه‌ها
  • نظریه‌های سازمان و مدیریت

دروس تخصصی اجباری

  • تجارت الکترونیک
  • مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات

دروس تخصصی اختیاری

  • برنامه‌های جامع فناوری اطلاعات
  • تحلیل و طراحی سیستم‌های اطلاعاتی
  • سیستم‌های اطلاعاتی استراتژیک
  • سیستم‌های پشتیبانی تصمیم‌گیری
  • سیستم‌های خبره و هوش مصنوعی
  • مدیریت ارتباط با مشتریان
  • مدیریت فرآیندهای کسب و کار
  • هوش کسب و کار
  • مباحث منتخب در سیستم‌های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات
  • مدیریت دانش
  • سازمان‌های یادگیرنده

یکی از دروس سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA ، استفاده از فناوری اطلاعات در کسب و کار می‌باشد که برای درک بهتر این رشته بسیار کمک کننده است. برای عمیق‌تر شدن در این گرایش دروس سیستم‌های اطلاعاتی و الکترونیک موثر هستند. درس تجارت الکترونیک به دانشجویان این گرایش از رشته مدیریت کسب و کار کمک می‌کند تا با شیوه‌های جدید کسب و کارها در حوزه فناوری اطلاعات آشنا شوند.

از دیگر دروس کارآمد این رشته، مدیریت ارتباط با مشتریان است؛ این دروس همگی از درس‌های تخصصی اختیاری این رشته هستند که دانشجویان می‌توانند به تناسب علاقه مندی‌های خود از میان آن‌ها انتخاب کنند.

وظایف فارغ‌التحصیلان سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA

یکی از وظایف فارغ‌التحصیلان این گرایش، اعمال تغییر در شرایط حاکم بر یک سازمان با استفاده از فناوری اطلاعات است. در واقع تغییراتی که فارغ‌التحصیلان این رشته مدنظر دارند، بایستی که در راستای استراتژی‌های سازمان نیز باشد. آن‌ها باید به این سوال پاسخ دهند که چگونه یک سازمان باید این تغییرات را با استفاده از فناوری اطلاعات بپذیرد و مدیرت شود.

از دیگر وظایف فارغ‌التحصیلان این گرایش، شکل دادن کسب و کار در زمینه فناوری اطلاعات است. بسیاری از سازمان‌های فعال، هم اکنون کارکنان سنتی چندانی ندارند و منابع انسانی آن‌ها مدرن می‌باشند. در این زمینه افراد جوان و باانرژی می‌توانند ایده های جدید برای ساختن سازمانی بر پایه فناوری اطلاعات ارائه دهند.

بسیاری از خدماتی که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرد، بر پایه فناوری اطلاعات و سیستم‌های اطلاعاتی است. در گذشته تصور اینکه ارائه خدمات جابه‌جایی و حمل و نقل با استفاده از فناوری اطلاعات غیرقابل باور بود، در حالی که امروزه امکان استفاده از این قابلیت در زمینه‌های بسیاری وجود دارد.

توانایی‌ها و مهارت‌های لازم برای موفقیت در سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA

دانشجویان این رشته، به تسلط کافی در زمینه توسعه و عملیات سیستم‌های اطلاعاتی و به اشتراک‌گذاری اطلاعات می‌رسند. درواقع آن‌ها مباحث سیستم‌های مدیریت پایگاه داده و تجزیه و تحلیل سیستم‌های تجاری و مهارت‌های فنی و مفهومی مورد نیاز برای مدیریت آینده فناوری اطلاعات را می‌آموزند. دانشجویان این رشته آمادگی فعالیت در موسسات شرکتی، صنعتی، دولتی و نظامی خواهند داشت.

لازم به ذکر است بر خلاف باور بسیاری از افراد، اطلاع از الزامات کسب و کار و دانش مدیریت در سیستم‌های اطلاعاتی بیش از تخصص در رشته کامپیوتر در گرایش سیستم‌های اطلاعاتی حائز اهمیت است. دانش کامپیوتر و یا صرفا برنامه‌نویسی نمی‌تواند منجر به موفقیت افراد در این رشته شود.

درواقع افراد باید ضمن برخورداری از اطلاعات کافی در زمینه مدیریت، بتوانند با متخصصان فنی نیز ارتباط برقرار کنند. یکی از مهارت‌های لازم برای مدیر فناوری اطلاعات و سیستم‌های اطلاعاتی، استفاده از زبان تخصصی برای ارتباط بهتر با متخصصان این حوزه نیز می‌باشد. البته این موضوع به این معنا نیست که دانشجویان باید در این زمینه‌ها دارای اطلاعات دقیقی باشند، اما باید در حد آگاهی به این موضوعات مسلط باشند. در نهایت توصیه می‌شود که علاقه مندان به حوزه فناوری اطلاعات و دنیای کامپیوتر وارد این گرایش شوند.

آینده‌ رشته سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA در بازار ایران

خبر خوب این است که در بازار ایران به فارغ‌التحصیلان گرایش سیستم‌های اطلاعاتی رشته مدیریت کسب و کار نیاز ویژه‌ای است. در واقع کافی است به این موضوع توجه کنیم که مردم در چه زمینه‌های خدمات دریافت می‌کنند، در صورتی که بتوانیم برای ارائه خدمات مختلف از فناوری اطلاعات استفاده کنیم، می‌توانیم کسب و کارهای موفق بسیاری را در این زمینه ایجاد نماییم.

برای فردی که این گرایش را انتخاب می‌کند، مسیر و آینده‌کاری خوبی در پیش است. این گرایش از فرصت‌های کارآفرینی بسیاری برخوردار است و افراد برای موفقیت در آن باید علم مدیریت و کسب و کار را بیاموزند.

گرایش‌های MBA – سیستم‌های اطلاعاتی - نوگام

جمع بندی

در بیشتر حرفه‌ها و کسب و کارها از سیستم‌های اطلاعاتی استفاده می‌شود. در دنیای تجارت انواع مختلفی از کار وجود دارد، مهم نیست که هدف شغلی شما چیست و یا مخاطبان هدف شما کیستند، در هر صورت موفقیت شما در کسب و کارتان به توانایی شما در تشخیص فرصت‌ها وابسته است.

گرایش سیستم‌های اطلاعاتی در واقع با این هدف و همینطور بهبود عملکرد در توسعه کسب و کار مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیستم‌های اطلاعاتی از مهم‌ترین گرایش‌های رشته مدیریت کسب و کار به شمار می‌روند، چراکه موفقیت در دنیای تجارت نیازمند توانایی و تسلط بر سیستم‌های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات است.

برای آشنایی اولیه با رشته سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA و مواردی از جمله ماهیت رشته، چارت درسی، بازار کار، توانمندی‌ها و مهارت‌های مورد نیاز و … مطالعه این مقاله کافی است. اما در صورتی که قصد انتخاب رشته دارید و نمی‌دانید کدام یک از گرایش‌های رشته MBA متناسب با توانمندی‌ها و علاقه‌مندی شماست، می‌توانید از تیم نوگام مشاوره تخصصی دریافت نمایید. مشاوران نوگام راهنمای شما عزیزان در زمینه انتخاب گرایش مناسب رشته MBA هستند تا بتوانید با انتخاب گرایشی که همسو با علاقه‌مندی شماست، در بازار کار آینده نیز موفق عمل کنید.

سوالات متداول:

برای فردی که این گرایش را انتخاب می‌کند، مسیر و آینده‌کاری خوبی در پیش است. این گرایش از فرصت‌های کارآفرینی بسیاری برخوردار است و افراد برای موفقیت در آن باید علم مدیریت و کسب و کار را بیاموزند.

دانشجویان سیستم‌های اطلاعاتی از گرایش‌های MBA می‌آموزند که چگونه اطلاعات را جمع‌آوری و سپس تحلیل کنند؛ این موضوع در زمینه بازاریابی از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع فارغ‌التحصیلان این رشته به دلیل برخورداری از مهارت نتیجه‌گیری منطقی، دید خوب و دقیقی از موضوعات مورد مطالعه‌شان دارند و می‌توانند متناسب با آن‌ها برای توسعه و یا تغییر کسب و کاری برنامه‌ریزی کنند.

گرایش سیستم‌های اطلاعاتی رشته MBA از گرایش‌های مهم رشته مدیریت کسب و کار به شمار می‌رود. البته برخی این گرایش را تحت عنوان فناوری اطلاعات نیز می‌شناسند چراکه به نوعی با پیشرفت دانش فناوری گره خورده است.