گرایش‌های MBA در یک نگاه

بعد از کنکور دغدغه‌ی اغلب دانشجویان انتخاب گرایش است. بعد از کنکور درست ترین زمانی است که به گرایش ها فکر کرد. هر دانشجو و داوطلب کنکور می‌تواند با شناخت بهتر هر گرایش باتوجه به قابلیت ها و استعدادهایش تصمیم مناسب را بگیرد و گرایش مورد علاقه‌ی خود را انتخاب کند. باتوجه به این که داوطلبان سوال‌های زیادی در زمینه‌ی تفاوت گرایش‌ها، بازار کار، بهترین گرایش و … دارند، تیم نوگام تلاش کرده با ارائه‌ی مقاله‌ای به معرفی گرایش‌های این رشته بپردازد. با نوگام همراه باشید.


انتخاب گرایش

اولین نکته‌ای که در انتخاب گرایش‌های این رشته باید به آن دقت کرد این است که این گرایش‌ها تفاوت آن‌چنانی باهم ندارند. به این صورت که گرایش‌های مختلف، تفاوت چندانی در خصوص توانمندی که قرار است یک دانشجو از رشته MBA به دست آورد، ایجاد نمی‌کند. این رشته دارای 48 واحد درسی است، که گرایش های مختلف در 6 واحد درسی باهم تفاوت دارند و این در صورتی است که در اکثر دانشگاه‌ها دو درس تخصصی اجباری و تخصصی اختیاری برای دانشجو درنظر گرفته شده‌است. دانشجو می‌تواند درس‌های تخصصی اجباری‌اش را از گرایشی متمایز از گرایش خودش بردارد. عملا با این کار تفاوت در گرایش‌ها به حداقل می‌رسد. البته باید این را در نظر گرفت که هیچ دانشجویی با پاس کردن 48 واحد در هیچ کدام از گرایش ها متخصص نخواهد شد. برای تخصص بیشتر در هر گرایش باید آن را در مقطع دکتری دنبال کرد.

حوزه کاری گرایش‌ها

برای درک تفاوت گرایش‌های مختلف در این رشته، بهتر است گرایش ها را به دید حوزه کاری نگاه کرد. به این صورت که دانشجویان فارغ‌التحصیل شده از گرایش بازاریابی اکنون در بازار کار در چه حیطه‌‌ای مشغول به فعالیت هستند. یا دانشجویان گرایش‌های استراتژی، رفتار سازمانی و بقیه‌ی گرایش ها در بازار کار در حال انجام به چه فعالیتی هستند. با این دید بهتر می‌توان فرق گرایش‌های مختلف را متوجه شد. بعداز بررسی حوزه‌ی کاری هر گرایش دانشجو راحت‌تر می‌تواند گرایش مورد علاقه‌ی خود را انتخاب کند. البته توصیه‌ی ما به دانشجویان این است که درخصوص انتخاب واحد، انتخاب دانشگاه را نسبت به گرایش، در اولویت قرار دهند. بالاخره دانشجو بعداز تحصیل در یک گرایش می‌تواند در حوزه‌ی گرایش دیگری وارد بازار کار شود. پس در تغییر دادن گرایش خود در بازارکار نگرانی وجود ندارد.

اولویت‌بندی براساس گرایش‌های پرطرفدار

با توجه به سوال اکثر داوطلبان که “کدام گرایش اکنون بهتر است و بازار کار بیشتری دارد؟” می‌توان گفت که نمی‌توان تفاوتی در جهت بهترین و بدترین گرایش درنظر گرفت. اما بین 7 گرایش MBA گرایش های بازاریابی، مالی و رفتار سازمانی از گرایش های پرطرفدار بین داوطلبان محسوب می‌شوند و در حال حاضر بازار کار بهتری نسبت به سایر گرایش ها دارند.

گرایش‌های رشته MBA

گرایش‌های این رشته به قرار زیر است:

  • بازاریابی

از جذاب‌ترین و پرطرفدارترین گرایش‌های مدیریت کسب‌وکار می‌توان گرایش بازاریابی را معرفی کرد. امروزه بسیاری از داوطلبان، به‌دلیل اهمیت این بخش در کسب‌وکارها، این گرایش را برای خود انتخاب می‌کنند. وجود کارشناسان و مدیران بازاریاب در حال حاضر در کسب‌وکارها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این گرایش، در کنار دانش، ذهنی خلاق با ایده‌هایی نو را می‌طلبد. به طوری که بتوان برای فروش در بازار به رقابت پرداخت.

در بازاریابی با مباحثی همچون فروش، تحقیقات بازار، برندینگ، قیمت گذاری و ترویج، بازاریابی دیجیتال و… آشنا می‌شویم. در این گرایش با مشاغلی با عناوینی مانند مدیر فروش، مدیر بازاریابی، تحلیلگر بازار، برنامه‌ریز رسانه و مدیر بازاریابی اینترنتی می‌توان وارد بازار کار شد.

  • استراتژی

استراتژی یکی دیگر از گرایش های پرطرفدار MBA می‌باشد. استراتژی را می‌توان با برنامه ریزی کلان معنی کرد. با تحصیل در این گرایش و مطالعات در این خصوص و همچنین تخصص پیداکردن در این حوزه، افراد می‌توانند از صفر تا صد یک شرکت را طراحی و راه‌اندازی کنند. که اغلب کسانی که به رشته‌ی MBA وارد می‌شوند به فکر راه‌اندازی کسب‌وکار خود هستند. در این گرایش افراد تفکر استراتژیک را می‌آموزند تا مدیریت پروژه‌ها را به دست بگیرند.

کسانی که در این گرایش متخصص می‌شوند کسانی‌اند که با علم بر اینکه چگونه با اتخاذ تدابیر و راه حل‌هایی در سازمان ها می‌توان بهبود، توسعه و پیشرفت ایجاد کرد. با تخصص در این حوزه می‌توان با عناوین مشاغلی چون مشاور استراتژیست، تدوینگر استراتژی وارد بازارکار شد.

  • مالی

گرایش مالی چند سالی است که بین دانشجویان از محبوبیت زیادی برخوردار شده است و این باعث شده که جزو گرایش‌های پرطرفدار MBA محسوب ‌شود. با علاقه بر موضوعاتی چون تحلیل بازارهای مالی، نوسانات بازار‌های مالی، بودجه‌بندی و بازار سرمایه می‌توان وارد این گرایش شد. در این گرایش مسائل مالی و اقتصادی مربوط به کسب‌وکارها بررسی می‌شود و دانشجو یاد می‌گیرد چگونه مشکلات مالی سازمان، مسائل مربوط به سرمایه‌گذاری و تمامی مسائل مربوط به بخش مالی شرکت را بررسی کند.

دانشجویان و فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند در شرکت‌های کارگذاری تامین سرمایه، هلدینگ های سرمایه‌گذاری، خریدوفروش سهام در بازار بورس ایران و جهان مشغول به فعالیت شوند.

  • رفتارسازمانی و منابع انسانی

یکی از گرایش های کنکور کارشناسی ارشد MBA گرایش منابع انسانی است. این گرایش تلفیقی از رشته‌های روان‌شناسی، مدیریت و بیزینس است. افراد علاقه‌مند به این رشته‌ها و موضوعاتی چون نقش پرسنل در سازمان، روابط میان پرسنل، نیروی انسانی در سازمان‌ها، قدرت در سازمان و غیره می‌توانند در گرایش منابع انسانی مشغول به فعالیت شوند.

این گرایش به بررسی و رفتار فرد در سازمان می‌پردازد. تمامی مدیران در سازمان با افراد مختلف در ارتباط‌اند و فارغ از بخشی که در آن فعالیت می‌کنند باید بتوانند موقعیت‌های مختلف دربرابر افراد را درک کنند؛ درنتیجه شناخت رفتارهای انسانی بسیار ضروری است.

  • عملیات و زنجیره تامین

از دیگر گرایش‌های کنکور کارشناسی ارشد MBA گرایش مدیریت عملیات و زنجیره‌ی تأمین را می‌توان نام برد. در این گرایش دانشجویان با مفاهیم مربوط به مدیریت عملیات و زنجیره‌ی تأمین آشنا می‌شوند. متخصصان این حوزه به دنبال این هستند که چطور می‌توان از مرحله تولید تا رسیدن محصول به دست مشتری ارزش افزوده ایجاد کنند. در هر قسمتی از این زنجیره تولید چگونه می‌توان عملکردی بهتر و بهره-وری مناسب داشت. از آنجا که امروزه همه شرکت‌ها به‌دنبال خروجی مناسب هستند از دانش‌آموختگان این گرایش در شرکت خود استفاده می‌کنند. دانشجویان این رشته تحلیلگران قوی هستند و باید بتوانند بر تمامی قسمت‌های سازمان نظارت داشته باشند.

  • سیستم های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات

گرایش سیستم‌های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات یکی دیگر از گرایش‌های مدیریت کسب‌وکار است. امروزه در شرکت ها وجود متخصص سیستم های اطلاعاتی ضروری محسوب می‌شود. یک سیستم اطلاعاتی تعامل میان کاربران، فرایندهای کسب‌وکار، داده و فناوری است؛ پس افراد فعال در این گرایش باید با تغییراتی که فناوری اطلاعات در سازمان‌ها ایجاد می‌کنند آشنا باشند.

کسانی که علاقه‌مند به حوزه‌های IT، ICT، MIS، فناوی اطلاعات و فارغ‌التحصیلان رشته کامپیوتر یا هر رشته‌ی دیگری که به این مباحث علاقه داشته باشند، می‌توانند این گرایش را انتخاب کنند.

  •  فناوری

گرایش فناوری یکی از گرایش های کنکور کارشناسی ارشد MBA است که در چندین دانشگاه تدریس می‌شود. این گرایش به نقش و مدیریت تکنولوژی و استفاده از فناوری در سازمان‌ها می‌پردازد. این‌که تکنولوژی چگونه در سازمان‌ها ارزش افزوده و مزیت رقابتی ایجاد می-کند. البته این گرایش به اندازه بقیه گرایش‌ها در ایران بازار کار ندارد.

دانشجو با شناخت تخصصی هر گرایش می‌تواند باتوجه به اولویت بازارکار و علاقه‌ی شخصی گرایش خودرا انتخاب کند. البته تیم حرفه‌ای نوگام با داشتن خدمات مشاوره، می‌توانند در انتخاب گرایش و مشاوره های لازم جهت انتخاب رشته به دانشجویان کمک کنند. خدمات مشاوره‌ای تیم نوگام برگرفته از هدایت دقیق فردی است و توسط رتبه‌های برتر کنکور MBA و دانشجویان دانشگاه‌های برتر از جمله صنعتی شریف انجام می‌شود. نوگام اولین مرکز مشاوره تخصصی کنکور MBA کشور با بالاترین کیفیت است و مشاوره فردی پیوسته توسط برترین مشاوران رشته MBA  از زمان ثبت نام تا روز کنکور و همچنین مشاوره انتخاب رشته در این طرح با نظارت مستقیم استاد عرفانیان ارائه می‌شود.

سوالات متداول:

  • بازاریابی
  • استراتژی
  • مالی
  • رفتارسازمانی و منابع انسانی
  • عملیات و زنجیره تامین
  • سیستم های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات
  • فناوری

گرایش‌های مختلف، تفاوت چندانی در خصوص توانمندی که قرار است یک دانشجو از رشته MBA به دست آورد، ایجاد نمی‌کند. البته باید این را در نظر گرفت که هیچ دانشجویی با پاس کردن 48 واحد در هیچ کدام از گرایش ها متخصص نخواهد شد. برای تخصص بیشتر در هر گرایش باید آن را در مقطع دکتری دنبال کرد.

بین 7 گرایش MBA گرایش‌های بازاریابی، مالی و رفتار سازمانی از گرایش‌های پرطرفدار بین داوطلبان محسوب می‌شوند و در حال حاضر بازار کار بهتری نسبت به سایر گرایش ها دارند.

5/5