معرفی گرایش استراتژی رشته MBA

برای معرفی گرایش استراتژی، از گرایش‌های MBA، از خود واژه استراتژی شروع می‌کنیم. شاید این واژه به گوش بعضی از داوطلبان ناآشنا باشد. بنابراین می‌توان گفت که استراتژی به برنامه‌ای گفته می‌شود که سازمان‌ها را به اهدافشان می‌رساند. این برنامه می‌تواند شامل تصمیم‌های فردی و گروهی یک سازمان باشد. استراتژی خوب، می‌تواند نقطه شروع موفقیت یک سازمان باشد. به این صورت که استراتژی خوب در کنار برنامه‌ریزی و اجرای آن می‌تواند هر سازمانی را به رشد و موفقیت برساند. برای بررسی دقیق این گرایش با نوگام همراه باشید.

گرایش‌ها و ساختار دوره MBA

رشته مدیریت ارشد کسب‌وکار (MBA) گرایش‌های زیادی دارد و در طول سالیان اخیر گرایش‌ها در دانشگاه‌های مختلف دچار تغییراتی شده‌اند. اما در حال حاضر دانشگاه‌ها برای رشته MBA عموماً هفت گرایش استراتژی، بازاریابی، مالی، منابع انسانی، عملیات و زنجیره‌تامین، فناوری و فناوری اطلاعات ارائه می‌دهند.

استراتژی در کسب‌وکارها

امروزه این گرایش برای سازمان‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به‌طوری‌که کسب‌وکارها به این باور رسیده‌اند که بدون استراتژی نمی‌توانند در دراز مدت به فعالیت خود ادامه دهند. در واقع استراتژی یک سازمان، نشان‌دهنده اهداف سازمان و نحوه رسیدن به همان اهداف است و عملاً سازمان‌ها بدون اهداف نمی‌توانند فعالیت کنند. از همین جهت دانشجویان و فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند بهترین جهت‌دهی را برای سازمان‌ها داشته باشند.

سازمان‌ها با داشتن یک استراتژی به وجود می‌آیند. با استفاده از استراتژی که از قبل چیده شده، فعالیت خود را جلو می‌برند و درنهایت برای باقی‌ماندن در عرصه‌ی رقابت با رقیبان طبق استراتژی عمل می‌کنند. درواقع یک متخصص استراتژی چند وظیفه اصلی دارد:

  • طراحی استراتژی در یک زمینه خاص
  • اجرا و نظارت بر اجرای آن استراتژی
  • ارزیابی و تحلیل استراتژی انجام‌شده

فرصت‌های کاری گرایش استراتژی

بسیاری از دانشجویان و داوطلبان این گرایش می‌پرسند به‌عنوان دانشجوی این گرایش بدون سابقه کار چگونه می‌توان به بازار کار وارد شد؟ برای جواب به این سؤال دانشجویان باید گفت که برای ورود به بازار کار در این گرایش بهترین گزینه کارآموزی در یک سازمان است.

اما کسانی که در این گرایش تخصص دارند می‌توانند به‌عنوان مشاور به سازمان‌ها مشاوره دهند. با بازبینی مجدد استراتژی سازمان‌ها‌ و طراحی استراتژی جدید به سازمان‌ها کمک کنند که در مسیر درست گام بردارند. کسانی که به‌عنوان مشاور فعالیت دارند، فرقی نمی‌کند جزئی از سازمان هستند یا بیرون سازمان، کسانی که جزئی از سازمان نیستند، می‌توانند به‌صورت پروژه‌ای با سازمان‌های مختلف فعالیت داشته باشند. متخصص استراتژی در نقش مدیرعامل و هیئت‌مدیره در سازمان‌ها برای درست‌ حرکت کردن سازمان در مسیر طراحی‌شده و گرفتن تصمیمات استراتژیک، وظیفه اساسی بر عهده خواهد داشت.

دروس گرایش استراتژی

به نظر می‌رسد کسانی در این رشته موفق می‌شوند که قدرت تحلیل خوبی در مسائل داشته باشند. دانشجویان در این گرایش باید درس‌هایی را بگذرانند تا بتوانند در زمینه مشاوره دادن و تحلیل کردن به سازمان‌ها و کسب‌وکارها کمک کنند. در دوره ‌MBA این گرایش دارای چند درس سه واحدی با عناوین مدیریت استراتژیک، مدیریت استراتژیک پیشرفته، پیاده‌سازی استراتژی است. اما با گذراندن این چند واحد کسی نمی‌تواند مدعی این باشد که استراتژیست ماهری است و می‌تواند استراتژی‌های مناسبی برای سازمان طراحی کند. برای متخصص شدن در این حوزه همواره باید تجربه‌ی زیادی داشت و کسی که می‌خواهد در این زمینه پیشرفت کند باید تلاش کند تا قدرت تحلیل خود را پرورش دهد.

مهارت‌های لازم برای متخصص‌شدن در این گرایش

همان‌طور که بالاتر عنوان شد، برای کسی که می‌خواهد در این زمینه فعالیت داشته باشد داشتن تفکر تحلیلی و تفکر شهودی به‌صورت هم‌زمان بسیار مهم است. تفکر تحلیلی توانایی در فهم صحیح مسائل، تحلیل درست وضعیت و درنهایت اتخاذ تصمیم درست بر اساس اطلاعات موثق و آنالیز صحیح است. تفکر شهودی درواقع همان حس ششمی است که خیلی از ما بسیاری از مواقع از آن استفاده کرده‌ایم. شهود را می‌توان از طریق تمرین تقویت کرد، چراکه معمولاً از تجارب قبلی ما و محیط خارجی که در آن قرار داشته‌ایم ناشی می‌شود.

از مهارت‌های دیگر برای موفقیت در این گرایش می‌توان موارد زیر را عنوان کرد:

  • درک زیاد از اقتصاد سیاسی جامعه
  • توانایی حل مسئله
  • قدرت ارتباط با جامعه و اشخاص
  • توانایی تصمیم‌گیری قاطعانه
  • سرسختی زیاد
  • داشتن سواد مالی
  • درک مناسبی از نقش‌آفرینی کارشناس استراتژی

نتیجه‌گیری

بامطالعه‌ی این مقاله می‌توانید اطلاعات جامعی از گرایش استراتژی به دست آورید. به‌طوری‌که اطلاعات مفیدی از شرایط کاری، نحوه ورود به بازار، دروس این گرایش در دانشگاه و مهارت‌های لازم برای ورود به این حوزه به دست می‌آورید. شما هم اگر به این گرایش علاقه دارید، می‌توانید با تقویت مهارت‌های گفته‌شده، این گرایش را انتخاب کنید. چنانچه برای انتخاب رشته نیاز به مشاوره دارید و در میان انتخاب گرایش‌های MBA سردرگم هستید، نوگام می‌تواند به شما کمک کند. خدمات مشاوره‌ای نوگام برگرفته از هدایت دقیق فردی است و توسط رتبه‌های برتر کنکور MBA و دانشجویان دانشگاه‌های برتر ازجمله صنعتی شریف انجام می‌شود.

سوالات متداول:

استراتژی به برنامه‌ای گفته می‌شود که سازمان‌ها را به اهدافشان می‌رساند. این برنامه می‌تواند شامل تصمیم‌های فردی و گروهی یک سازمان باشد. استراتژی خوب، می‌تواند نقطه شروع موفقیت یک سازمان باشد. به این صورت که استراتژی خوب در کنار برنامه‌ریزی و اجرای آن می‌تواند هر سازمانی را به رشد و موفقیت برساند.

این گرایش دارای چند درس سه واحدی با عناوین مدیریت استراتژیک، مدیریت استراتژیک پیشرفته، پیاده‌سازی استراتژی است.

  • درک زیاد از اقتصاد سیاسی جامعه
  • توانایی حل مسئله
  • قدرت ارتباط با جامعه و اشخاص
  • توانایی تصمیم‌گیری قاطعانه
  • سرسختی زیاد
5/5