آزمون دکتری رشتههای مختلف، در دو مرحله برگزار میگردد که مرحله اول آن به صورت کتبی و مرحله دوم به شکل مصاحبه با پذیرفتهشدگان مرحله اول است. مواد یا دروس امتحانی این آزمون برای هر رشته شامل دروس عمومی و تخصصی است.
یکی از دروس عمومی کنکور دکتری، استعداد تحصیلی یا GMAT است که تنوع موضوعی زیادی در مباحث آن به چشم میخورد. این درس شامل سوالاتی در زمینه درک مطلب، منطقی، تحلیلی، کمیتی و تجسمی است که به طور مستقیم به هیچیک از دروس پاسشده توسط دانشجویان در مقاطع قبلی برنمیگردد.
با این وجود تسلط بر این مباحث، از شرایط لازم برای تحصیل در مقطع دکتری در نظر گرفته شده است. در این مقاله از سایت نوگام، قصد داریم تا شما را با بهترین کتاب استعداد تحصیلی آشنا کنیم که میتوان از آن به عنوان منبع اصلی یادگیری این درس و پاسخگویی کامل به تستهای آن در آزمون دکتری، بهره گرفت.
تفاوت عمده درس استعداد تحصیلی با سایر دروس کنکور دکتری
سوالات جیمت آزمون دکتری، برای گروههای آزمایشی مختلف این آزمون در 4 بخش طبقهبندی میشود. به طور کلی، کنکور دکتری برای 7 گروه آزمایشی برگزار میگردد که سوالات استعداد تحصیلی برای 6 مورد از آنها یکسان است. تنها داوطلبان گروه فنی و مهندسی هستند که به سوالات متفاوتی از این درس پاسخ میدهند. جدول زیر نحوه تقسیمبندی سوالات این درس را برای گروههای آزمایشی مختلف به همراه ترتیب این بخشها در کنکور نمایش میدهد:
همانطور که مشاهده میشود، داوطلبان گروههای فنی و مهندسی به جای سوالات منطقی، به سوالات تجسمی پاسخ میدهند. به این ترتیب درس استعداد تحصیلی دکتری در مجموع شامل 5 بخش درک مطلب، منطقی، تحلیلی، کمیتی و تجسمی است. با توجه به این نکته، نیازمند کتاب یا منبعی برای یادگیری این درس هستید که برای تمامی گروههای آزمایشی کنکور دکتری قابل استفاده باشد و کلیه این 5 بخش را پوشش دهد.
مهمترین تفاوت GMAT با سایر دروس کنکور دکتری این است که سوالات آن دانشی نیست؛ بلکه آزمونی مهارتی است. برای حل تستهای استعداد تحصیلی نیازمند یادگیری تکنیکها و نکاتی هستید که با حل نمونه سوالات پرشمار حاصل میشود. بنابراین برای کسب موفقیت در بخش جیمت کنکور دکتری، به چیزی فراتر از دانش پایهای یا مطالعه صرف نیاز خواهید داشت.
برای آنکه بتوانید به درصد قابل قبولی از سوالات این بخش از کنکور دکتری پاسخ دهید، در وهله اول باید بر تکنیکها، مهارتها، نکات و … یا همان درسنامه این درس تسلط پیدا کنید، و در مرحله بعدی زمان زیادی را به کار روی تستهای آن اختصاص دهید.
غافل شدن از هر یک از این دو مرحله، عدم توفیق در آزمون استعداد تحصیلی دکتری را به دنبال خواهد داشت. بنابراین کتاب یا منبعی که برای یادگیری این درس انتخاب میکنید باید در هر فصل، درسنامه و تمرین را در کنار هم ارائه دهد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با رشته mba دانشگاه شریف
بهترین کتاب استعداد تحصیلی دکتری چه ویژگیهایی دارد؟
کتابی که به عنوان منبع آموزشی درس استعداد تحصیلی از آن بهره میگیرید، باید:
- درسنامه هر 5 بخش این درس را به طور کامل پوشش دهد تا برای همه گروههای آزمایشی قابل استفاده باشد.
- تکنیکها و نکات هر بخش را با بیانی روان و سلیس آموزش دهد.
- برای هر بخش از درسنامه، تمرین داشته باشد.
- تمرینهای آن مبتنی بر همان درسنامه باشد.
- تمرینات آن ترجیحاً از سوالات آزمونهای سالهای گذشته باشد.
- تمامی تمرینات آن دارای پاسخ تشریحی کامل و مناسب باشد.
کتاب استعداد تحصیلی استاد امیر عرفانیان
کتاب «استعداد تحصیلی دکتری» نوشته استاد امیر عرفانیان که توسط انتشارات نگاه دانش به چاپ رسیده، کتابی است که از تمامی ویژگیهای اشارهشده برخوردار است. این کتاب شامل 5 فصل است که به ترتیب درک مطلب، منطقی، تحلیلی، کمیتی و تجسمی نام دارند. بنابراین همه گروههای آزمایشی میتوانند از آن بهره ببرند.
هر فصل این کتاب دربردارنده درسنامهای تفصیلی و جامع است که در انتهای آن تستهایی متنوع از کنکورهای سالهای گذشته همراه با پاسخ تشریحی کامل، به زبانی ساده و قابل فهم قرار گرفته است.
درسنامه هر فصل شامل تکنیکها و نکات مربوطه همراه با مثالهایی متنوع است تا فهم مطالب برای داوطلبان آسانتر شود. سوالات و تمرینات هر بخش نیز، متناسب با درسنامه انتخاب شدهاند تا با تمرین مطالب ارائهشده، مباحث برای داوطلبان بهتر جا بیفتد.
بنابراین با مطالعه این کتاب میتوانید تکنیکها و نکات مربوط به جیمت دکتری را به طور کامل فرا بگیرید و مهارتهای منطقی، تحلیلی، تجسمی و غیره را در خود ارتقا دهید. مؤلف این کتاب، استاد امیر عرفانیان از مؤلفان و مدرسان برجسته GMAT کشور، از سالها سابقه تدریس درس استعداد تحصیلی در مقطع ارشد و دکتری برخوردار است.
بیشتر بخوانید: معرفی دروس عمومی کنکور دکتری به طور جامع
دستورالعمل مطالعه درس استعداد تحصیلی برای کنکور دکتری
به کارگیری یک روش مطالعاتی اثربخش، به ویژه برای درسی مثل استعداد تحصیلی که غیر دانشی، دارای ماهیتی تکنیکی-مهارتی و تنوع موضوعی بالاست، از ضرورت خاصی برخوردار است.
در کنار اینها، عدم شناخت اغلب دانشجویان از محتوای این درس، باعث میشود تا اهمیت این موضوع برای دستیابی به درصدی ایدهآل در آزمون آن، دوچندان شود. از این رو، توجه به نکات زیر توصیه میشود:
- تنها زمانی که تمرکز کامل دارید، به مطالعه این درس بپردازید.
- حداقل روزی یک ساعت از زمان خود را به این درس اختصاص دهید.
- پس از مطالعه و یادگیری درسنامه هر بخش، حتماً زمانی را برای حل تستهای مربوط به آن اختصاص دهید.
- بعد از اینکه مطالعه و حل تمرینات یک بخش به پایان رسید، آن را رها نکنید. به طور مستمر و مداوم حل تمریناتی از بخشهایی که در گذشته یاد گرفتید را ادامه دهید. برای تسلط کامل بر این مهارتها، حل تمرینات باید در طول زمان و به طور پیگیرانه ادامه یابد.
- توجه داشته باشید که بخشهای درک مطلب، منطقی یا تجسمی آسانتر هستند و به همین دلیل یادگیری کامل آنها به راحتی شما را به کسب درصد بالا میرساند. از طرفی بخشهای تحلیلی و کمیتی نیز علیرغم دشوارتر بودن، به کمک ارتقای مهارت تستزنی، شما را به رتبه برتر شدن نزدیک میکند. پس از هیچ بخشی غافل نشوید.
- هنگام حل تمرین، قبل از مراجعه به پاسخ تشریحی، تلاش کنید تا خودتان سوال را به طور کامل حل کنید؛ حتی اگر زمان زیادی از شما گرفت.
- پس از اتمام آموزش کل درس، سعی کنید با شبیهسازی شرایط آزمون، به سوالات آزمونهای سالهای قبل در همان مدت زمان در نظر گرفتهشده پاسخ دهید.
- برای این درس، حاشیهنویسی بیش از خلاصهنویسی به شما کمک میکند. با حاشیه نویسی هنگام مطالعه، از بروز ابهام در مطالعات و مرورهای بعدی پیشگیری نمایید.
بیشتر بخوانید: استعداد تحصیلی دکتری چیست؟
شرکت در کلاسهای استاد عرفانیان به واسطه مجموعه نوگام
همانطور که احتمالاً متوجه شدهاید، استعداد تحصیلی درسی است که بهترین روش برای یادگیری آن، شرکت در کلاسهای آموزشی آن است. از این رو، مرکز آموزشی نوگام با کمک استاد امیر عرفانیان، اقدام به برگزاری کلاسهای آموزشی مجازی برای درس استعداد تحصیلی نموده است.
همچون سایر دروس، این مجموعه کلاسهای خود را برای درس GMAT نیز در سه فاز آموزشی برنامهریزی کرده که شامل موارد زیر است:
- کلاس درس و تست: برای آموزش درسنامه و حل تستهای مرتبط با هر بخش از آن.
- کلاس حل تمرین: برای حل تمرینات مستمر و پرشمار به منظور تثبیت مباحث درسنامه و مرور دوباره آنها.
- کلاس نکته و تست: برای ارائه نکات تکمیلی، آموزش تکنیکهای تستزنی سریع و رسیدن به اشراف کامل بر مطالب به منظور رتبه برتر شدن.
از آنجا که جیمت، درسی چالشی است، همراهی استاد در تمام طول دوره به منظور رفع اشکال و یادگیری درسنامه با تدریس مستقیم ایشان، از مزیتهای شرکت در این کلاسها است. علاوه بر آن، وقتی تمرینات هر بخش توسط خود استاد برای دانشجویان توضیح داده شده و حل میگردد، هیچ ابهامی در مورد بخشهای مختلف سوال برای آنها باقی نمیماند.
اگر پیش از این مطالعه درس استعداد تحصیلی را آغاز کردهاید، میتوانید مطابق با سطح تسلط کنونی خود یک یا دو مورد از این کلاسها را برای رسیدن به سطح نهایی انتخاب نمایید. همچنین این امکان وجود دارد که از هر سه کلاس به صورت یک پکیج جامع برای آموزش 0 تا 100 درصد استعداد تحصیلی کنکور دکتری بهرهمند شوید.
سوالات متداول
- مهمترین نکته در فراگیری درس استعداد تحصیلی چیست؟
مهمترین نکته تمرین زیاد و مستمر پس از یادگیری درسنامه هر بخش است.
- چرا یادگیری درس استعداد تحصیلی از طریق شرکت در کلاس نتیجهبخشتر است؟
این درس تکنیکمحور، چالشی و بیشتر بر پایه مهارتهای ذهنی است. به همین دلیل حضور یک استاد برای پیشگیری از بروز ابهامات و رفع اشکال مستمر، در یادگیری آن ضروری است.
- چه تفاوتی بین مطالعه خودخوان درس استعداد تحصیلی با یادگیری آن در کلاس وجود دارد؟
هنگام مطالعه خودخوان، ممکن است با ابهامات زیادی مواجه شوید که برطرف کردن آنها به تنهایی دشوار و بسیار زمانبر است.
نظرات