گرایش‌های MBA – مالی

از پرطرفدارترین گرایش‌های MBA می‌توان به گرایش مالی اشاره کرد. امروزه این گرایش در میان دانشجوها طرفداران زیادی دارد. اکنون نوگام می‌خواهد اطلاعاتی از قبیل گرایش مالی در سازمان‌ها، دروس این گرایش و مهارت‌های لازم برای انتخاب این گرایش را به داوطلبان ارائه دهد تا داوطلبان بتوانند با شناخت کامل گرایش موردنظر خود را انتخاب کنند. با نوگام همراه باشید.

گرایش مالی در سازمان‌ها

رشته مدیریت ارشد کسب‌وکار (MBA) گرایش‌های زیادی دارد و در طول سالیان اخیر گرایش‌ها در دانشگاه‌های مختلف دچار تغییراتی شده‌اند. اما در حال حاضر دانشگاه‌ها برای رشته MBA عموماً هفت گرایش استراتژی، بازاریابی، مالی، منابع انسانی، عملیات و زنجیره‌تامین، فناوری و فناوری اطلاعات ارائه می‌دهند.

انتخاب گرایش

بخش مهمی از کار سازمان‌ها مربوط به مدیریت پول و سرمایه می‌شود. این‌که ورودی و خروجی پول در یک سازمان به چه صورت باشد. بودجه سازمان چه مقدار و به چه چیزی اختصاص داده شود. سرمایه و دخل‌وخرج شرکت به چه صورت انجام شود. کجاها سرمایه‌گذاری شود تا سود بیشتری عاید سازمان شود. همه‌ی مواردی که گفته شد، می‌توان گفت از وظایف کسی است که در این گرایش تحصیل کرده است.

با پیشرفت و بزرگ‌تر شدن سازمان‌ها، حساب‌‌وکتاب پیچیده‌تر شده و سازمان‌ها علاوه بر حسابدار به واحد مالی نیاز دارند تا امور مالی و دخل‌وخرج شرکت با حساسیت و نظارت بیشتری اداره شود. هرچند که مدیر و گرایش مالی از گذشته در سازمان و شرکت‌ها وجود داشتند، اما با بزرگ‌تر شدن سازمان‌ها اهمیت این واحد بیشتر از پیش احساس شد. خود این واحد هم با گذشت زمان دچار تغییراتی شد که اکنون به‌ صورت واحد مالی امروزه درآمده است. دانشجویان برای ورود به این موقعیت شغلی می‌توانند به‌صورت تخصصی وارد گرایش مالی شده و این گرایش را دنبال کنند.

مدیر مالی

با توجه به مطالبی که در بالا عنوان شد، مدیر مالی کسی ‌است که در یک سازمان مسئولیت مدیریت، برنامه‌ریزی، کنترل و سازمان‌دهی تمامی امور مالی بر عهده‌ی اوست. انجام چنین مسئولیت سنگینی نیازمند تخصص، دقت و مهارت کافی است. مدیر مالی به‌طور مستقل به مدیریت منابع مالی یک کسب‌وکار می‌پردازد. مدیریت منابع مالی یک کسب‌وکار از مهم‌ترین و حساس‌ترین بخش هر کسب‌وکاری می‌باشد.

وظایف مدیر مالی در سازمان‌ها

  • برآورد نیاز سرمایه
  • تعیین ترکیب سرمایه
  • انتخاب منابع تأمین مالی
  • سرمایه‌گذاری منابع مالی
  • مدیریت نقدینگی
  • نظارت‌های مالی

اهداف مدیر مالی

  1. تأمین منظم منابع مالی
  2. نظارت بر تخصیص بودجه به بخش‌های مختلف
  3. اطمینان از استفاده بهینه منابع مالی
  4. اطمینان از امنیت سرمایه‌گذاری

دروس تخصصی گرایش مالی

در طول زمان دروس گرایش مالی و سرفصل‌های آن، تغییر چندانی نکرده و در هر دانشگاهی از ایران که دوره MBA با گرایش مالی برگزارشده،‌ این دروس و عناوین تدریس شده معمولاً یکسان است. از درس‌های تخصصی که در این گرایش در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود، می‌توان به مدیریت مالی، مدیریت مالی بنگاه‌ها، سرمایه‌گذاری و مؤسسات مالی اشاره کرد.

مهارت‌های لازم برای یک مدیر مالی موفق

کسانی که این گرایش را انتخاب می‌کنند، در طول دو سال تحصیل در رشته ‌MBA مهارت‌های لازم به آن‌ها آموزش داده می‌شود. اما این آموزش‌ها کافی نیست، در کنار این آموزش‌ها دانشجو باید یک‌سری مهارت‌ها را داشته باشد تا بتواند در این رشته و گرایش موفق شود و به‌عنوان یک مدیر مالی در سازمان فعالیت کند.

داشتن توانایی و دانش بالای ریاضی، یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که برای موفقیت در این گرایش لازم است. در کل یک مدیر مالی زمانی موفق می‌شود که مهارت‌های مالی قوی و دانش مدیریتی بالایی داشته باشد. علاوه بر ریاضی، دانش اقتصاد در این حوزه نقش مهمی ایفا می‌کند. به‌طوری‌که بسیاری از اصول و تئوری‌های مدیریت مالی مربوط به اقتصاد می‌شود.

علاوه بر دانش و مهارت‌هایی که بالا عنوان شد، مهم است که مدیر مالی یک‌سری مهارت‌های نرم هم داشته باشد. از این مهارت‌های نرم می‌توان به داشتن ارتباطات قوی، روحیه بالا، علاقه به کار تیمی، توانایی تحلیل، دقت و حوصله کافی برای رسیدگی به امور و ریشه‌یابی مشکلات اشاره کرد.

نتیجه‌گیری

با مطالعه‌ی این مقاله باید اهمیت مدیر مالی در یک سازمان را درک کرده باشید. اینکه اداره‌ی سازمان و شرکت‌ها بدون مدیریت منابع مالی آن امکان‌پذیر نیست. همچنین الآن مدیر مالی را می‌شناسید و از وظایف و اهداف او به‌خوبی آگاهی دارید. نوگام قصد دارد شما را با همه‌ی گرایش‌های MBA آشنا کند. طوری که بتوانید حین انتخاب رشته و گرایش آن چیزی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید و در آن گرایش توانایی بالقوه‌ای دارید تا بتوانید با تحصیل در این مقطع، آموزش ببینید و سپس به‌صورت یک نیروی متخصص وارد بازار کار شوید.

اگر با مطالعه‌ی مقاله‌های مختلف نوگام هنوز احساس می‌کنید برای انتخاب گرایش سردرگم هستید، در نظر داشته باشید که مرکز آموزشی نوگام با خدمات مشاوره‌ی خود که برگرفته از هدایت دقیق فردی است و توسط رتبه‌های برتر کنکور MBA و دانشجویان دانشگاه‌های برتر از جمله صنعتی شریف انجام می‌شود، می‌تواند به شما داوطلبان عزیز در انتخاب رشته و مسیر درست کمک نماید.

سوالات متداول:

مدیر مالی کسی ‌است که در یک سازمان مسئولیت مدیریت، برنامه‌ریزی، کنترل و سازمان‌دهی تمامی امور مالی بر عهده‌ی اوست. انجام چنین مسئولیت سنگینی نیازمند تخصص، دقت و مهارت کافی است. مدیر مالی به‌طور مستقل به مدیریت منابع مالی یک کسب‌وکار می‌پردازد. مدیریت منابع مالی یک کسب‌وکار از مهم‌ترین و حساس‌ترین بخش هر کسب‌وکاری می‌باشد.

از درس‌های تخصصی که در این گرایش در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود، می‌توان به مدیریت مالی، مدیریت مالی بنگاه‌ها، سرمایه‌گذاری و مؤسسات مالی اشاره کرد

  • داشتن توانایی و دانش بالای ریاضی
  • مهارت‌های مالی قوی و دانش مدیریتی بالا
  • دانش اقتصاد
  • دارا بودن مهارت‌های نرمی چون: ارتباطات قوی، روحیه بالا، علاقه به کار تیمی، توانایی تحلیل، دقت و حوصله کافی برای رسیدگی به امور و ریشه‌یابی مشکلات 
5/5